ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ

Εδώ και λίγες μέρες παρατηρείται μία έντονη επιθετικότητα κατά των εργαζομένων των Ο.Τ.Α, και κυρίως των εργαζομένων της καθαριότητας, με αφορμή τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Η επιθετικότητα αυτή στηρίζεται στον εξής συλλογισμό: Η απεργία των εργαζομένων συνεπάγεται την συγκέντρωση σκουπιδιών στους δρόμους - Τα σκουπίδια στους δρόμους θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία - Η απεργία των εργαζομένων των ΟΤΑ κάνει κακό στην Δημόσια Υγεία. Ο συγκεκριμένος συλλογισμός προπαγανδίζεται από όλα τα ΜΜΕ και δυστυχώς αναπαράγεται και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, blogs κλπ), με αποτέλεσμα, για άλλη μία φόρα τους τελευταίους μήνες, να ξεσπάσει ένας άτυπος πόλεμος ανάμεσα στους πολίτες αυτής της χώρας. Με αφορμή τα παραπάνω, είναι αναγκαίο να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον: Με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι ο παλαιότερος υπάλληλος στο τομέα της καθαριότητας θα παίρνει μισθό γύρω για 850 ευρώ καθαρά, ενώ ο νεότερος γύρω στα 650 ευρώ. Επιπλέον, με την εφαρμογή του μέτρου της Εφεδρείας, αρκετοί εργαζομένοι στον τομέα της καθαριότητας, πρωτοβάθμιας και δευτερόβαθμιας εκπαίδευσης, θα πάρουν τον δρόμο της απόλυσης. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να αγανακτούν και να αντιδρούν απέναντι σε αυτά τα απαράδεκτα μέτρα.

Δεύτερον: Όλοι γνωρίζαμε εδώ και 15 μέρες ότι θα γίνουν απεργίες στους Ο.Τ.Α. Μάλιστα, προς τιμήν του ο Δήμος Ηλιούπολης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, φρόντισαν εγκαίρως να ενημερώσουν τους πολίτες για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Παρόλα αυτά, εμείς συνεχίσαμε να πετάμε τα σκουπίδια μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα, καθώς μας ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε ορισμένα από αυτά στα μπαλικόνια ή τις ταράτσες μας. Μάλιστα, όταν οι κάδοι άρχισαν να ξεχειλίζουν, αποφασίσαμε να πετάξουμε και ότι παλιατζούρα είχαμε στα σπίτια μας. Έτσι το τοπίο με τους ξεχειλισμένους κάδους, εμπλουτίστηκε από σωρούς με χαλασμένες τηλεοράσεις, καρέκλες, ντουλάπες, στρώματα, σακούλες με μπάζα και λοιπά. Επομένως, η απεργία των εργαζομένων δεν είναι η μοναδική αιτία για τους σωρούς τους σκουπιδιών. Ευθύνη φέρουμε και εμείς οι ίδιοι.

Τρίτον: Η καθαριότητα στους δρόμους και η περιβαλλοντική υγιεινή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της Δημόσιας Υγείας σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της χώρας. Παρόλα αυτά, κανείς από όλους αυτούς που φωνάζουν σήμερα κατά των εργαζομένων των Ο.Τ.Α δεν διαμαρτυρήθηκε με τον ίδιο τρόπο όταν ανακοινώθηκαν οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των νοσοκομείων, ο περιορισμός του ιατρικού προσωπικού και οι περικοπές των μισθών των νοσηλευτών και των γιατρών. Άραγε τα νοσοκομεία μας σήμερα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτές που είχαν πριν από δύο χρόνια;

Από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας εξάγεται μόνο ένα συμπέρασμα: Η πολιτική που ακολουθείται εδώ και δύο χρόνια σε αυτή την χώρα, σε συνδυασμό με την νεοελληνική μας νοοτροπία, κάνουν μεγαλύτερο κακό στην Δημόσια Υγεία συγκριτικά με τα σκουπίδια στους δρόμους. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, εάν πραγματικά θέλουμε να σταματήσει η κατρακύλα της χώρας μας. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μειώσεις των μισθών και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην Κοινωνία και την Οικονομία από τα δημοσιοοικονομικά οφέλη που υποτείθεται θα φέρουν. Επομένως, καλό θα ήταν, πριν εκφραστούμε αρνητικά για κάποια ομάδα συμπολιτών μας που αγωνίζεται για την επιβίωσής της, να σκεφτούμε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Όταν οι πολίτες τσακώνονται μεταξύ τους, οι "μάγκες" που μας κυβερνούν χαμογελούν και συνεχίζουν.